Sense Video StudioSense Video Studio, a videózás specialistája. Telefon: +36 70 207 14 11 (munkanapokon 10-18h között hívható)

Esküvői videó kalauz

Kalauz esküvői videóhoz (és esküvői videósokhoz)


Ezt a bejegyzést több, mint 25 év tapasztalatával és több, mint ezer esküvői videó elkészítésével a hátunk mögött írjuk meg, azért, hogy segítsünk benneteket kedves házasulandók, a megfelelő videós kiválasztásában. Nem tarjuk „szentírásnak” csupán segíteni szeretnénk, hogy a számotokra legjobb esküvői videóst találjátok meg.

Leegyszerűsítve az esküvői videós szakmát, megkülönböztethetünk három fő csoportot:

 

- Cinematográfus (cinematography)
- Dokumentalista esküvői videós (hagyományos)
- Sense Studio (a kettőt kombinációja)Az alábbi írásban szeretnénk felhívni a figyelmet az esküvői videósok stílusaira, szolgáltatásaira és az ebben rejlő buktatókra is. Sajnos egyre többen keresnek bennünket az esküvőjük után, hogy nem azt kapták amit vártak és kérik, hogy segítsünk-csináljunk valamit… Mi ekkor már nem tudunk/akarunk segíteni, mivel nagyrészt nem lehet illetve más esküvői videós felvételeit mi nem vágjuk újra.


Szögezzük le: A legtöbb probléma abból adódik, hogy a házasulandó ifjú pár nem informálódik megfelelően a szolgáltatónál és bedől egy kis videónak a honlapon és ez alapján választ kizárólag. Természetesen fennáll az esküvői videósok felelőssége is, nem minden esetben tájékoztatnak egyértelműen, mindenki számára érthető módon. Sok esküvői videós nem veszi figyelembe azt, hogy az esküvő előtt álló párok többsége először választ esküvői szolgáltatót és nem várható el az, hogy mindenhez értsenek.


Nézzük tehát az egyes stílusok jellemzőit:Cinematográfus (cinematography)

Ez a műfaj a legújabb generációja az esküvői videóknak. Jellemzője, hogy fényképezőgépekkel illetve nagy szenzoros kamerákkal készítik a filmes hatás elérése érdekében és általában több fajta, egyenletes mozgást segítő állványt, úgynevezett gimbal-t használnak.

 

Ez a műfaj (is) Amerikából jött, jellemzően videóklipek, reklámok alapjaira épül vágás és látásmód alkalmazásával. Az esküvői videók leglátványosabb ága ez és pont ez az az ág mihez nagyon kevesen értenek igazán, rengeteg az amatőr aki próbál követni trendeket, másolni neves esküvői videósokat. Sikertelenül. Sokan sajnos azt hiszik, hogyha vesznek egy fényképezőt és egy gimbal-t, már esküvői videósok… Sajnos csak esküvői videó kézhezvételével derül ki a párok számára, hogy melyik kategóriába tartozik az illető. Akkor pedig már késő sajnos…

 

Ez a műfaj nagyrészt egy pár perces klipszerű anyagot jelöl meg esküvői videónak. Mást nem!

 

Ez a klip nem az esküvőn rögzített zenére készül és eltekintve az „igenek” és fogadalmak-tól más a helyszínen rögzített hangot nemigen tartalmaz, ellenben mesterséges hangokat annál többet. (madárcsicsergés, autózajok stb)

 

A profi cinematógráfus az esküvőn, lakodalomban 100-150 megtervezett snittet rögzít, keres kreatív megoldásokat a látvány érdekében, ebből vágja össze az esküvői klipet, azonban mást folyamatosan nem rögzít!

 

Az amatőr cinematográfust onnan felismerhető, hogy egy „botra” szerelt fényképezővel rohangál.  Ezek a felvételek élvezhetetlenek, mert a „botra szerelt fényképező” (Gimbal) nem folyamatos rögzítésre, hanem rövid kreatív snittekre lettek tervezve. Ezzel az eszközzel rögzített esküvői videók nézése a lágy rugózás miatt hányingert okoz a nézőnek sok esetben.

A cinematográfia mint műfaj a leglátványosabb, azonban nagy hátránya, hogy a pár perces klipen túl mást nem kap a megrendelő. Ezt sajnos sokan nem látják, csupán a klip alapján döntenek. Azt viszont nem látják, hogy ezen kívül más nem marad az esküvőből videós szempontból.

A műfaj választásakor figyelembe kell venni, hogy azt több generáció várja. A Cinematográfiánál a szülők, nagyszülők hiába várják a szertartást, lakodalmat, menyasszonytáncot egyben, összefüggően és eredeti hanggal. A klipen kívül más nemigen van a kész esküvői videóban.


Mivel a cinematográfus a kreatív snittekre „utazik” egész nap, összefüggően nem rögzít. Ez nem a cinematográfus hibája, ez műfaji sajátosság. A probléma akkor van, ha ezt előzetesen nem vázolja fel az esküvői videós.Dokumentalista esküvői videós (hagyományos)


Még a VHS korszakból rögzült elvárásoknak felel meg az az esküvői videós, aki dokumentalista esküvői videót készít.


Szinte biztosan videókamerával dolgozik, mivel sok anyagot rögzít és a stabilitást kézben tartott kamerával éri el, állványt nem vagy csak keveset használ.

A hagyományos videókamera jobb hosszú anyag rögzítésére, mert stabilabb képet biztosít kézben tartva, az élesség is átfogó a felvételeken (minden háttér éles) továbbá egy esetleges túlmelegedéstől sem kell tartani, ha egyben rögzít több órát.


A „dokumentalista esküvői videós műfaj” és ennek eszközeinek hátránya, hogy kreatív megoldásokat nemigen lehet alkalmazni velük, az ilyen anyagokból készült klip (amennyiben egyáltalán készül) nem igazán látványos és kifejező. A videó képének a színei nagyban eltérnek a fényképezőgépekkel készült videókétól negatív értelemben.

Ideális ez az esküvői  szolgáltató azoknak, kik szeretnék, ha minden rögzítve lenne eredeti hanggal, akár 3-5 órás anyagot is szeretnének viszont látni, viszont a klip csak másodlagos szempont.Sense Studio (a kettőt kombinációja)


A több, mint 25 évnyi esküvőkön szerzett tapasztalatok és az újabb igényeket szem előtt tartva próbálunk egy szakmailag kombinált megoldást kínálni a házasulandó pároknak.


Ez azt jelenti, hogy mi is fényképezőgépekkel készítjük az esküvői videókat, hogy filmes hatást tudjunk produkálni, kreatív képi világgal, de emellett minden fő eseményt folyamatosan rögzítünk és ebből vágunk klipet is az ifjú párnak.


Így a látványos, modern klipen túl, egy 2-4 órás vágott anyagot is adunk a párnak, de a hosszát az anyagnak mindig a megrendelő szabja meg, mi csak tanácsot adunk. Így eredeti hanggal megvan az egész nap eseménye, de a kreatív klipről sem kell lemondani.
Természetesen mi is készítünk cinematográfiát ,ha azt kérik dokumentalista videót is, de mi és a párok is a kombinált megoldást részesítik előnyben.

 

 

Összegezve


Azt az esküvői videóst válasszátok, aki egyértelműen nyílt kártyákkal játszik, ne azt a szolgáltatót, aki megígér fűt-fát aztán az esküvő után nem tud elszámolni az ígéreteivel. Célszerű kész anyagot kérni előzetesen az esküvői videóstól, amiből kiderül milyen kész anyagot ad át, az mit tartalmaz.
Csakis így kerülhetitek el a csalódást a későbbiekben!


Egy egy látványos klip megtévesztő lehet és sajnos van rá példa, hogy esküvői videósok nem is a saját klipjeiket teszik a weboldalukra, hanem ellopják mástól és sajátjukként mutatják be…Természetesen ez elenyésző szolgáltatóra igaz, de az ördög ebben a szakmában sem alszik, tőlünk is loptak már sajnos, emiatt tértünk erre is ki így az írásunk végén.

Csekkoljátok az adott esküvői szolgáltatót több oldalról is.
Ezt a szakmát nem várható el, hogy értsétek, ezért kérdezzetek meg mindent a szolgáltatótól előzetesen és kérjetek garanciákat a pénzetekért cserébe.

Kellemes szervezést és készülődést kívánunk!
Kérdés esetén keressetek bizalommal.

Sense Studio

Bezárás
Rólunk mondták...

Zsuzsanna és Gábor

"Kedves Zsolt! Nem lehet elégszer elmondani… Köszönjük! Tudjuk ezt már sokszor mondtuk, de szeretnénk, ha nyoma is maradna s emlékeznél ránk évek múltán is! Szeretnénk a legelejéről kezdeni a történetet, így visszaugranánk kicsit az időben, amikor is egy évvel az esküvő előtt elkezdtük a szervezést. Természetesen nagyon izgatottak voltunk, hiszen életünk egyik legfontosabb pillanatáról volt szó, amit régóta tervezgettünk már. Folyamatosan tárgyaltunk a különböző esküvői szolgáltatókkal, így lassan körvonalazódott a nagy nap. Több fotóssal és videóssal beszéltünk, de valahogy egyikükre sem tudtunk rábólintani. Valamiért úgy alakult, hogy már minden le volt foglalva a nagy napra, a helyszín, a dekoros, a zenekar, a koktélos, a vőfély, de fotósunk és videósunk még nem volt. Még volt egy évünk az esküvőig, azonban kicsit aggódtunk, így egy fórumon kértem segítséget, ahol nagyon sok ajánlatot kaptam. Egy nagyon elégedett menyasszony linkelte be a honlapotokat, amit egész délután bújtam és minden fotót és videót megnéztem, meggyőztetek, Titeket választottalak, pedig még leendő férjemnek meg sem mutattam a honlapotokat. Már aznap délután írtam nektek egy ajánlatkérő e-mailt. A válaszotok hamar jött, sajnos visszautasítás volt, aznapra már nem egy esküvőre voltatok lefoglalva. Nagyon elszomorodtam, Ti mégis annyira kedvesek és segítőkészek voltatok már a levelezés során is, hogy éreztem ennek itt nem lesz vége. Ezek után többször is beszéltél velem és a vőlegényemmel telefonon, ami még inkább megerősített minket abban, hogy igen, nekünk Ti kellettek. Így olyan lépésre szántunk el magunkat, amit soha nem gondoltam volna, hogy megteszünk, de megtettük! A leszervezett esküvőnket eltoltuk egy héttel, hogy Ti legyetek ott velünk és Ti örökítsétek meg a nagy napunkat. Utólag bebizonyosodott, az egyik legjobb döntés volt, amit hozhattunk. Meseszép képek születtek és nagyon jól éreztük magunkat veletek. Külön köszönjük, hogy a fáradságot leküzdve több száz km-t levezetve is a maximumot hoztátok ki magatokból. Hálás köszönet mindenért! Zsuzsanna & Gábor "

Galéria »

Edina Spek Juhász

"Esküvő előtt egy héttel, teljes letargiában voltam,mert kamera fóbiám van...utálom gyűlölöm..a zavart ami azzal jár,ami kiül az arcomra és mindenki látja... Nektek sikerült ezt teljesen megszüntetni ami lehetővé tette ,hogy zavartalanul élvezzem a napot! Tudom mindez ilyen emberek nélkül nem ment volna mint Ti. Teljesen kiszűrtem a látókörömből a fényképezőt és a kamerát ,csak a Ti arcotokat láttam. Mert még mindig azt mondom nem mindegy milyen ember mosolyog rád vissza. A mosolyom az nem kamerának szólt hanem Nektek. Annak a két fantasztikus,barátságos közvetlen embernek, aki Ti vagytok. Nagyon köszönök mindent! Edina "

Galéria »

Szabina és Marco

"Kedves Sense Video Studio!! Nagyon jó a csapatotok. Nagyon jól éreztük magunkat veletek. A munkátokat nagyon jól végzitek. Tényleg szerintünk a legjobbak vagytok. Köszönjük még egyszer hogy velünk voltatok a nagy napunkon. Szívből köszönjük Sense Video Studio. Fantasztikusak vagytok. "

Galéria »

Csonka Károlyné Mária

"Sense Video Studio és a Kratancsik Zsolt nagyon remek és gyönyörű munkát végeztetek, nagyon elégedettek vagyunk, és a videót is nagyon várjuk , nagyon boldogok vagyunk hogy ilyen profik dolgoztak a lagzinkon! "

Galéria »

Szabó Anita

"Kedves Sense Video Studio! Nem tudjuk eléggé megköszönni Nektek, hogy amikor elmondtuk az igényeinket az esküvői fotózással kapcsolatban nem csaptátok ránk a telefont! (Nincsenek hozzászokva általában a fotósok a hangos és füstös motor zajhoz!) Sőt a lehető legtöbbet hoztátok ki belőle. Ezzel megismételhetetlen élmény, és örök emléket adtatok Nekünk! Nagyon megkedveltünk Titeket, és köszönjük, hogy a „Nagy Nap” feszültségét humorral oldottátok! Az Önmagában sok mindent elárul, hogy az unokatesóm is lefoglalt már Titeket az esküvőjére és rengeteg barátunk érdeklődik utánatok! Nagy királyok vagytok, ezt a Férjem is megénekelte! A lényeg az, hogy nagyon hálásak vagyunk, és köszönjük a profi munkát! Krisztián és Anita "

Galéria »

Glázer Bálint

"Szalagavatónk megörökítése után, végre arra is jut idő, hogy megköszönjük nektek ezt a remek munkát amit végeztetek. Remek csapatmunka volt, szervezett és odafigyeltetek az igényeinkre egyszóval ránk. Velünk dolgoztatok-velünk és nem nekünk- tényleg fantasztikus volt! A szalagavatón nyújtott munkához pedig tényleg nem férhet kétség mert a háttérben szinte észrevehetetlenül végeztétek dolgotokat, persze a szó legnemesebb értelmében! Nem kis feladat úgy megörökíteni valamit, -pláne ha az egy szalagavató ami egy fiatal életében egy nagyon fontos esemény-, hogy abban semmi hiba semmi kifogásolhatóság ne legyen. A Sense Video Studio az a csapat, amely ezt gond nélkül véghez vitte. Köszönjük munkátokat! "

Galéria »
Esküvői fotóst is kerestek? Esküvői DJ-t is kerestek?
Bezárás
Ajánlatkérés - Érdeklődés

Igen, érdekel az esküvői fotózás is

Vedd kezedbe az esküvőd!

Persze, természetesen tisztában vagyunk vele, hogy már régen a kezedbe vetted az esküvővel kapcsolatos feladatok irányítását - minden bizonnyal ezért jutottál el esküvői videós weboldalunkra.

Amennyiben viszont a videóson kívül profi fotóst is kérsz tőlünk, úgy egyrészt spórolhatsz (csomagban olcsóbb :)), másrészt egy esküvői fotóalbumként lesz mit a kezedbe fogni, újra és újra átélve mindazt a varázslatot, amit az esküvőd napján éreztél, amikor minden bizonnyal elkészültek rólatok életetek legjobb fotóinak egyikei.

30% kedvezmény a full csomagra